Rakı Çeşitleri


YENİ RAKI (Mey İçki) 1944 yılından beri üretilmekte olan Yeni Rakı, yıllardır Türkiye’nin en çok tüketilen alkollü içkisiydi. Tekel’in bu markası şimdi Mey İçki tarafından üretiliyor. Yeni Rakı üretiminde her türlü yaş ya da kuru üzüm, anason, tarımsal kökenli etil alkol ve yumuşak içme suyu kullanılıyor. Piyasada 5, 20, 35, 70 ve 100 cl’lik şişelerde bulunuyor. İstanbul, İzmir, Tekirdağ Nevşehir ve Diyarbakır içki fabrikalarında üretiliyor. Alkol derecesi yüzde 45.
TEKİRDAĞ RAKISI (Mey İçki) Aslında “Tekirdağ Rakısı” diye bir şey yoktu. Ama halk arasında, Tekel’in Tekirdağ’da üretilmiş rakılarının daha iyi olduğu yönündeki inanç çok güçlüydü. İşte Tekel 2000’de bu efsaneye dayanarak Tekirdağ markasını piyasaya sürdü. Mey İçki de bunu devam ettirdi. Piyasada 5, 35, 50, 70 ve 100 cl’lik şişelerde satılıyor. Tekirdağ İçki Fabrikası’nda üretiliyor. Yüzde 45 alkol derecesine sahip.

TEKİRDAĞ ALTIN SERİ
 (Mey İçki) 2005’te üretimine başlanan sarı renkli bu rakının üretiminde, Tekirdağ yöresinin yaş üzümlerinden elde edilen alkol ve Çeşme’nin anason tohumları kullanılıyor. Bakır imbiklerin göbeğinden iki kez süzülüyor ve meşe fıçılarda dinlendiriliyor. Sarı olmasının nedeni, meşe fıçılarda bekletilmesi. 70 cl’lik şişelerde satılıyor. Tekirdağ İçki Fabrikası’nda üretiliyor. Yüzde 45 alkol derecesi var.
ALTINBAŞ RAKI (Mey İçki) Altınbaş Rakı, 1967-1968 yıllarından beri üretiliyor. Şirket, en üst kalitede üzüm, anason ve yumuşak içimli su kullandığını belirtiyor. Piyasada 5, 35 ve 70’lik şişelerde bulunuyor. İstanbul İçki Fabrikası’nda üretiliyor. Yüzde 50 alkol derecesine sahip.

KULÜP RAKISI 
(Mey İçki) 1939’dan beri üretiliyor. Yani Türkiye’nin en eski rakı markası. İlk piyasaya çıkarıldığında ünlü grafik sanatçısı İhap Hulusi’nin klasikleşen çizgisiyle hafızalara kazınmıştı. Şimdi Kulüp’ü Mey İçki üretiyor. Üzüm, anason ve yumuşak içimli su kullanılıyor. Piyasada 3, 35 ve 70 cl’lik şişelerde satılıyor. İstanbul İçki Fabrikası’nda üretiliyor. Alkol derecesi yüzde 50.

SARI ZEYBEK
 (Elda AŞ) 2005’in Aralık ayında yani kısa bir süre önce piyasaya çıkan sarı renkli yeni bir rakı markası. 70 cl’lik şişelerde satılıyor. Alkol derecesi 45. Elda içecek farikasında üretiliyor. Özelliği meşe fıçılarda 6 ay dinlendirilmesi.

İZMİR RAKISI 
(Mey İçki) 2005 yılında üretimine başlanan İzmir Rakısı’nda Ege’nin yaş ve kuru üzümlerinden elde edilen alkol ve yine aynı bölgenin anason tohumları kullanılıyor. Bakır imbiklerde iki kez damıtıldığı ve sadece imbiğin ortasında kalan rakı şişelendiği için yumuşak bir aromaya sahip olduğu söyleniyor. 5 ve 70 cl’lik şişelerde satılıyor. İzmir İçki Fabrikası’nda üretiliyor. Alkol derecesi yüzde 45.

FASIL RAKI 
(Tariş-Tat) Aralık ayının son haftasında, yani birkaç gün önce piyasa sürüldü. Kuru üzümden üretiliyor. 35’lik ve 70’lik şişelerde satılıyor. Alkol derecesi 45. Manisa Alaşehir’de yapılıyor.

EFE RAKI 
(Elda AŞ) 2004 tarihinde üretilen yeni bir rakı markası. 20, 35, 79 ve 100’cl’lik olarak satılıyor. Kuru üzüm ile Ege bölgesinde yetiştirilen anasonlardan yapılıyor. Rakı bir ay süre ile bakır imbiklerde dinlendiriliyor. Alkol derecesi 45. İzmir’de Elda içecek fabrikasında üretiliyor.

EFE YAŞ ÜZÜM RAKISI
 (Elda AŞ) 2005 yılında üretimine başlandı. 70 cl’lik şişelerde satılıyor. Alkol derecesi 45. Adından da anlaşıldığı gibi yaş üzümlerden yapılıyor. Elda İzmir fabrikasında üretiliyor.

ÇİLİNGİR
 (Elda AŞ) 2005 yılında piyasaya çıktı. 35 ve 70’cl’lik olarak üretiliyor. Alkol derecesi 43. Elda İzmir Fabrikası’nda üretiliyor. Sert bir tadı olduğu belirtiliyor.
MERCAN RAKI (Tariş-Tat) Koç Grubu’na ait yiyecek devi Tat ile Ege’nin büyük üzüm, zeytin, incir, tütün kooperatifi Tariş’in kurduğu ortaklık, 2005 Eylül ayında Mercan Rakı’yı piyasaya sürmeleriyle sektörde güçlü bir isim olmaya kararlı olduğunu gösterdi. Mercan Rakı, 35 ve 70 cl’lik şişelerde satılıyor. Manisa Alaşehir’de yapılıyor. Alkol derecesi yüzde 45.
BEYLERBEYİ RAKI Sarper İçecek AŞ tarafından üretilen ve ‘beyefendilerin rakısı olarak tanıtılan Beylerbeyi’, Manisa Akhisar‘da üretiliyor. Beylerbeyi Rakı‘nın en önemli özelliği 3 kez distile (damıtılması) edilerek üretilmesi. Beylerbeyi, %100 yaş üzümden elde edilen bu saf lezzeti 70 cl., 35 cl. ve 20 cl.’lik özel şişelerinde ve her kadehte aynı kalite güvencesiyle sunuyor.

Leave a Reply

Popular Posts